Ne felejts el úszni Korona vírus járvány idején se!

NEM fogunk regényt írni a KORONA vírusról sem most, sem később, bármennyire is aktuális lenne, mert bizonyára már elegendő információhoz jutottál ezzel kapcsolatban.

Azonban nem szabad elfelejtened, hogy a mozgás akkor is fontos, ha a kormány arra kér: maradj otthon!

Számos cég, üzlet, vállalkozás bezárta kapuit. Most mindenki home office-ban van legjobb esetben vagy esetleg azonnal elvesztette munkáját. Jelenleg mi sem tudunk az uszodába menni, de bízunk benne, hogy heteken belül megoldódik ez a probléma. Az otthonukba kényszeredett emberek többsége kihasználja ezt az alkalmat és végre utoléri magát. Amit eddig nem tudott megcsinálni a rohanó élete miatt, most van lehetősége bepótolni. A szép tavaszi időt pedig érdemes kihasználni kirándulásra vagy szabadban való bármilyen időtöltésre is.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne felejtsük el mindeközben az úszást?

  • időt szakítunk arra, hogy átgondoljuk, mi az ami eddig nem ment az edzéseken
  • szárazföldön gyakoroljuk a mozdulatokat
  • átnézünk néhány videó filmet a youtubon, mely az úszásról szól
  • előveszünk 1-2 szakirodalmat polcunkról a sport és úszás tekintetében
  • hetente legalább 2-3-szor vagy akár naponta ismételjük a fenti dolgokat

Leggyakoribb hibák, amiket otthon is gyakorolhatsz

  • a levegővétel elsajátítása
  • kartempó helyes mozdulatainak gyakorlása
  • a szabályos lábtempó begyakorlása

Úszó edzéseimen sokszor mondom nektek, de nem mindig fogadjátok meg tanácsomat, hogy kellően begyakoroljátok. Azonban most igazán van lehetőség arra, hogy ezzel többet foglalkozzatok. Kérdés esetén nyugodtan fordulj hozzám akár telefonon vagy emailban.

Nézzük ezeket szépen sorban.

  1. A helyes levegővétel nagyon fontos, mivel ezzel tudod szabályozni az ismétlődő mozdulatok megfelelő ütemű ritmusát. Pl. egy levegővételt követően kettő ütemig bent tartjuk a levegőt, harmadik ütemre kifújjuk, majd negyedikre újabb levegő vétel következik. Legalább 8-10-szer ismételjük.
  2. Kartempók gyakorlását állva vagy akár fekve is lehet próbálgatni, többször ismételni, nagyon jó torna gyakorlat. Esetleg kisebb súlyt a kezünkbe véve is lehet a könyökemelést gyorsúszáshoz gyakorolni. A mellúszás kartempójához segítségképpen használhatunk nordic-walking vagy bármilyen más botot is és sorozatokat végezhetünk belőle. Garantált az elfáradás 🙂
  3. Lábtempókhoz üljünk kényelmesen a fotelba vagy feküdjünk az ágyra hanyatt, majd hasra. Figyeljünk a szép lefeszített lábfejre illetve a mellúszásnál fektessünk nagy gondot arra, hogy a lábfej visszafelé húzásával un. pipálással rúgjuk a terpeszt.

Persze ha nagy a fantáziátok és vannak otthon olyan segédeszközök, amivel ténylegesen tudtok úszó mozdulatokat imitálni, akkor feküdjetek egy padra hason, a gumikötelet rögzítsétek ki a fejeteknél levő székhez vagy padhoz, majd jobb és bal oldalt felváltva húzogassátok azt egészen a combotokig.

Másik vicces lehetőség, igaz már a jobb melegebb időkre gondolva, hogy legalább 3 méter átmérőjű és legalább 80 cm mély kerti medencében derekatoknál fogva kirögzítitek magatokat, igy vígan teljes úszással egyenértékűen tudtok majd úszni folyamatosan egészen addig, amíg el nem fáradtok.

Ha ezeket a jó tanácsokat megfogadjátok, már biztosan tettetek sokat annak érdekében, hogy amint beindul újra az élet, akár első nap felkészülten jelenjetek meg az edzésen.

Én szeretettel várlak majd benneteket vissza. Tudnotok kell, hogy nagyon hiányoztok nekem 🙂 de most nem tudunk mást tenni, mint várni türelemmel, amíg a járvány le nem zajlik.

Sportos üdvözlettel,
Owolabi Gabriella úszóedző